ARMUT DESTERELİ ARISI

       (Hoplocampa vestudinea Klg.) (Hoplocampa brevis Klg.)
Zararı :Zararını anlamak ancak fındık büyüklüğüne varan meyvelerin dökülmesiyle olur. Bakıldığında, meyvelerin içi kemirilerek oyulmuş ve pisliklerle doludur. Meyvenin dışında da bir kemirme deliği vardır. Henüz dökülmemiş, ağaçta asılı meyvelerde de aynı şekilde deliklere tesadüf edilir. Bu meyveleri de içeriden beyaz renkli 10 çift bacaklı olan lârva kemirerek yer. Elmalarda meyve kabuğunun altında spiral olarak açılmış bir minir yolu vardır. Destereli arı tahribatı, meyve yüzünde elma iç kurduna benzese de, ondan farklıdır. Bu zarar ekseriya daha geç görülür. Elma iç kurdu zararı birbiriyle birleşen geniş oyuklar yerine bilâkis galeriler meydana getirir. Böylece, destereli arının çıkış delikleri ve meyve içinde kemirerek açtığı oyuk, elma iç kurdunun yaptığından daha büyüktür. Ayrıca, tahtakurusu gibi kokmaları ile de tefrik edilirler. Elma iç kurdu lârvalarının 8 çift bacağı olmasına mukabil, bunların 10 çift bacakları vardır.

Etmeni : Yukarıda bahsedilen bu zararları elmada, elma destereli arısı (hoplocampa Testudinea) armutta ise armut destereli arısı h.b yapar. Haşerelerin yaşayışı erik destereli arısına benzer. İlkbaharda armut ve elma ağaçları çiçek açarken haşere erginleri de görülmeye başlar. Dişilerin karınlarının nihayetinde destereye benzer çıkıntıların oluşu, bunların destereli arı ismini almalarına sebep olmuştur. Dişi arı destreye benzeyen çıkıntılarıyla henüz teşekkül etmekte olan meyvenin kaliks yapraklarının alt tarafını çizerek yumurtalarını bunun içine bırakır. 8-14 gün sonra yumurtadan çıkan lârvalar henüz teşekkül etmekte olan genç meyveyi kemirmeye başlarlar. Bir lârva, birkaç meyvede zarar yapabilir. Elma destereli arsı lârvası, ilk zararını meyvede ekseriya kabuğun hemen altındaki tabakayı kemirerek yapar. Bu minir yolu daha sonra, mantarlaşır ve olgun meyvelerde dar bir bant şeklinde kendini gösterir. Lârva çekirdek ve meyve etini de tahrip eder. Olgun lârva meyveden çıkar, toprağa iner ve orada 10-12 cm. derinlikte topraktan yaptığı bir kokon içerisinde kışı hareketsiz olarak geçirir. İlkbaharda pup olur ve bir müddet sonra da topraktan çıkarak uçar.

Ekonomik Önemi : Yazlık elmalarda, elma destereli arılarının yapmış oldukları zarar çok önemlidir. Bir kısım meyveler daha küçükken dökülür, ağaçta kalanlar ise kalite bakımından çok düşük olurlar.

Mücadelesi : Erik destereli arılarına karşı uygulanan şeklin aynıdır.

 

BÜYÜK ARMUT YAPRAĞI EMİCİSİ :
(Psylla pirisuga Försk., P. rutila, P. rufitarsis) :

 

 

Zararı : İlkbahar sonlarında veya yaz başlarında genç yaprakların kıvrıldığı ve sürgünle birlikte siyahlaşarak öldükleri görülür.

Etmeni : Zarara, elma yaprak emicileri ile yakın benzerliği olan armut yaprağı emicisinin lârvaları sebep olur. (Psylla pirisuga), B. armut yaprağı emicisi yaprak bitlerine benzer ve onlar gibi yassı, sarı renkte ve kırmızı gözlüdür. Bir yaşındaki dallar üzerinde henüz gevrek olan filizleri ve genç yaprakları emerek onların kurumalarına sebep olurlar. Haşerenin ergini kanatlı olup önceleri yeşil, daha sonra ise kırmızı kahverengi bir renk alır. Yılda birkaç nesil veren haşere, kışı ergin böcek halinde ağaçların kabuklarında geçirir. Kışı bu şekilde geçiren haşere, yumurtalarını ilkbaharda yapraklara bırakır. Armut yaprak emicisinin tahribatına uyarak, ağacın bu kısımlarında bol miktarda yapışkan, tatlı bir madde meydana gelir. Bu madde fumajin mantarları için ideal bir zemin teşkil eder.

Ekonomik Önemi : Haşerenin, ağaçta yapmış olduğu tahribat neticesi sürgün ve yapraklarda gelişme durur. Bu zarar çok önemli bir derecede olabilir.

Mücadelesi : Çiçek öncesi ve çiçek sonrası ilâçlamalarında Metasystox-R (100 cc./100 lt. su), Gusathion (200 gr./100 lt. su), Lebaycid (150 cc./100 lt. su), Folimat (150 cc./100 lt. su) dozları ile ilâçlardan biri kullanılabilir.

 

                                                           Alternaria alternata 
                                                          Alternaria Çürüklügü

Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Alternaria spp. 
Alternaria alternata (Fr.:Fr.)Keissl. fungal hastalik etmenleri olup, elmalarda oldugu gibi armutlarda da yaprak dökülmesine neden olarak verim ve kaliteyi etkilemektedir. Ayrica meyvelerde meydana getirdigi zarar ilede direkt kayiplara neden olmaktadirlar. Hastalik etmeni genelde saprofit bir hastalik etmeni olup, hasat sonrasi ya da olgun meyvelerde görülür ve yaralardan bitkilere girerek meyvelerin çürümesine neden olurlar. Hastalik etmeni baslangiçda yani meyveler olgunlasmadan önce özellikle meyvelerin çiçek uç noktalarina ve gövdelerine kolonize olmaktadirlar. Meyveler olgunlasirken ya da hasat sonrasi infeksiyonlarini baslatirlar. Fungal etmen kis gibi olumsuz kosullari yere dökülen yapraklarda, dormant gözlerde ve gövde ya da dallardaki yaralarda geçirmektedir. Baslangiç enfeksiyonlari geç bahara dogru ortaya çikar ve sekonder enfeksiyonlar ise sicak, yagisli ve nemli geçen havalarda meydana gelir. Infeksiyonlar 20-24 °C gibi uygun olan sicakliklarda 5-6 saat içerisinde gerçeklesmektedir. 
Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik etmeni baslangiçta ya da hasattan önce infektelenir, fakat meyvelerde herhangi bir infesiyona neden olmaksizin çiçek uçu ya da sap kisimlarinda dormant olarak kalir. Hastaliktan etkilenen meyvelerin lekeleri üzerinde fungusun grimsi ya da daha koyu pamukumsu miselleri gelisir ve burada olusan konidi sporlari tekrar yeni enfeksiyonlara neden olmaktadir. 

 


Mücadelesi 
Kültürel mücadele
1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi. 
2. Meyve bahçelerinde iyi bir yabanciot kontrolü yapilmali. 
3. Yere dökülen yapraklar temizlenmeli ve imha edilmeli.
4. Hastalikli ve kuru dallar budanmali ve imha edilmelidir.
Kimyasal mücadele
Hastalik etmenine karsi genel olarak Maneb, Mancozeb ve Bakir terkipli kimyasal ilaçlar koruyucu olarak önerilmektedir. Özellikle hasat sonrasi hastaliklarin ortaya çikmasini engellemek için meyve bahçesi 10-15 gün önce ilaçlandiktan sonra hasat edilebilir.

 

Botrytis cinerea 
Kursuni Küf


Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Botrytis cinerea Fr.(teleomorph: Botryotinia fuckeliana (de Bary) Whetzel) fungal hastalik etmeni her yerde yaygin olarak bulunan polifag bir fungus olup, bir çok bitkiye saldirma ve koloni olusturma yetenegine sahiptir. Bitkilere gelismesi için ideal bir beslenme yeri olusturan yarali kisimlardan ve dokulardan giris yapar. Konukçu bitkileri arasinda domates, marul, salata, biber, patlican, çilek, bag, elma, armut, gül, karanfil gibi bir çok bitki vardir. Hastalik etmeni konidi, miselyum ve sclerot gibi degisik formlarda bitki artiklari üzerinde ve toprakta barinir. Yagmur, rüzgar ve örtü altinda hava akimlari yardimiyla yayilmaktadir. Hava neminin %95 lerde ve 17-23 °C sicak olan ortamlar hastaligin gelismesi için uygundur.

 


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Kursuni ya da gri küf hastaligi nispeten sert çürüklük etmenidir ve meyve sikildiginda mantarimsi, fakat kuruymus gibi bir his vermektedir. Hastalik etmeni genellikle sporlarin rengini alan gri bir spor tabakasi ile karekterize edilir. Depolarda kursuni küften dolayi kayiplar genellikle depolama zamaninin sonlarina dogru meydana gelmektedir ve hastalik genellikle meyvenin kaliksi (çiçek uçu) ya da govde sonunda meydana gelmektedir. Çürüklük saglam dokulara dogru ilerlerken, gri bir spor tabakasi etkilenen yüzey üzerinde gelisebilir. Genellikle depolarda enfeksiyon meyveden meyveye yayilmaktadir ve çürük meyve grublarini meydana getirirler. Kaba ve siyah olan dinlenme sporlari (sklerotlari) meyveler üzerinde olusmaktadir. Yapilan son çalismalarda da hastaligin meyve bahçesinde de görüldügü ve sporlarin meyve bahçesindeyken bulastigini bildirilmektedir.
Mücadelesi 
Kültürel mücadele
1. Armutlari hasattan önce ve sonra yaralamaktan kaçinilmali.
2. Uzun süre meyveyi islak tutacak muamelelerden kaçinilmali.
3. Ölü yada infekteli bitki çiçek, yaprak ve mumyalasmis meyveler üretim alanlarindan uzaklastrilmali.
4. Dayanikli çesitler her zaman tercih edilmelidir.
5. Asiri nitrojen gübrelemelerinden kaçinilmali. 
6. Depolama sicakliklari düsürülmeli ve depo temizligine oldukça fazla önem verilmelidir. 
Kimyasal mücadele
Depolarda ya da hasattan sonra infeksiyonlari engellemek için hassattan 10-14 gün önce ileçlama yapilabilir.

 

Erwinia amylovora
Ateş Yanıklığı


Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Erwinia amylovora (Burrill) Winslow bakteriyel hastalik etmeni olup, özellikle armut ve elmalarin en tahripkar hastalik etmenidir. Ates yanikligi bitkilerin çiçek, sürgün, dal ve bazen de tüm agaçlari etkilemektedir. Hastalik etmeni önceki yildan kalan kanserli dokularin kabuklarinda kis gibi olusuz geçirir. Bakteriyel etmen baharda önceki yillardan kalan kanserli dokulardan exudat (sivi) salgilar ve bu sivi ari ve diger polen tasiyan böcekler ve yagmurlar ile ayni ya da farkli bitkinin tüm organlarina tasinmaktadir. Yaz aylarinda da hava kosullari uygun oldugu zaman sekonder infeksiyonlar yeni gelisen sürgünlerde, yaparaklarda ve dallarda gerçeklesebilir. Infekteli sürgün, meyve ve yagmur sulari ile dagilan bakteriyel sivi bakterinin en önemli inokulum kaynaklaridir. Bakteriyel etmen ayni zamanda budama diger çalisma aletleri ile de yayilabilir. Konukçularindan bazilari; armut, elma, ahlat, bögürtlen, quince, cotoneaster, hawthorn, pyracantha, ve mountain ash' dir. Elma ve armut ekonomik olarak en önemli konukçularindandir. Hastaligin ortaya çikisida bir yildan diger yila göre oldukça büyük bir degiskenlik göstermektedir. Bu durumu etkileyen faktörlerden bazilari; Yesil gelisen doku miktari, beslenme ve kültürel islemler, sicaklik, yagmur, yüksek nem orani ve düsen dolu miktaridir. Asiri nitrojen gübrelemesi, güzislemleri ve agir kis budamalari baharda bitkilerin asiri sekilde yeni (yesil) gelismelerini artirmaktadir. Oysa uygun sekilde budanan ya da islenen agaçlar daha yavas gelisecek ve yaz ortalarina dogru yeni gelismeler duracaktir. N-P-K ve kalsiyum arasinda dengeyi koruyacak gübreleme islemleride asiri gelismeyi engelleyecektir. Kullanilan anaçlarin biraz zayif olmasida vejatatif gelismeyi azaltacagi için tercih edilmelidir. Kontrollü gelisme özellikle Jonathan, Granny Smith, ve Gala gibi çesitlerde herzaman dikkat edilmelidir. Sicaklik ve hava kosullarida hastaligin ortaya çikmasini etkiler demistik, fakat infeksiyonun ortaya çikmasi için bazi kriterlere baglidir, bunlardan bazilari;
- Çiçekler açilmis olmali,
- Çig ya da yagmur 0,3 mm dem daha fazla olmali, çiçeklenme süresince ortaya çikan düsük nem ve kuru havalarda daha az enfeksiyon meydana gelmektedir.
- Ortalama günlük sicaklik 15 °C ve üzerinde olmalidir. Hastaligin ortaya çikmasini tesvikleyen diger bir olayda dolu gibi dogal afetlerdir yani dolu tarafindan açilan yaralarda bakteriyel etmen için giris yerleridir. Dolu zararindan sonra hava kosularida iyi uygun olursa, hastaligin ortaya çikma riski de böylece artar.
Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastaliktan etkilenen bitki dokulari ates ile kavrulmus gibi bir görünüm alir. Sulumsu bir bakteriyel sivi (ooze) infektelenen dokulardan salgilanir ve hastalik tüm agaçlari öldürebilir. Çiçek yanikligi çogunluklaa baharda görülen ilk hastalik belirtisidir. Tek bir çiçek ya da tüm çiçek kümesi hastalanabilir. Çiçekler ilk önce suyla islanmis gibi bir görünüm verir, daha sonra solar, burusur ve kahverengi ya da siyaha döner. Bakteriyel etmen daha sonra tüm çiçek aksamini öldürerek sap kisimlarindan asagi dogru ileler. Infektelen genç meyvelerde siyaha döner, kurur, burusur ve dökülmeden agaca bagli olarak kalirlar. Sicak, nemli havalarda da bakteriyel bir akinti infekteli dokularda görülür. Henüz daha yesil olan dal ve sürgünlerde de görülen hastalik belirtileri çiçeklerde ortaya çikan hastalik belirtilerine benzerdir, fakat patojen hizla asagi dogru ilerler ve bir kaç gün içerisinde infeksiyon noktasindan itibaren 15-30 cm kadar olan kisimini öldürebilir. Infekteli olan sürgünlein ya da ince dallarin uç kisimlari ise genelllikle çoban sopasi gibi bir sekilde egilmektedir. Enfeksiyon daha büyük dallarda meydana gelir ise tüm bir dali kusatir ve infeksiyonun yukarisindaki yesil aksam dallara ve sürgünlere bagli kalmaktadir. Patojen yanik olan çiçek, dal ve sürgünlerden ana gövdeye dogru ilerleme gösterebilir. Hastalik gelisimine uygun olmayan kosullarda ise hastalikli dokularin kaidesinde kanserler meydana gelir ve bu kanserlerin büyüklükleri farkli olup, hafifçe çökük ve bazen kabukta olusan çatlamalar ile kusatilmaktadir. Hava kosullari tekrar elverisli olmaya baslayinca hastalik etmeni asagidogru ilerlemesine devam eder ve tüm bitki hastaliktan ölebilir.



 


Mücadelesi
Kültürel mücadele

1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi.
2. Kis budama zamnalarinda Hastalikli kanserler, infekteli olan dal ve sürgünler hastalik etmeninin bulunmayacagi tahmin edilen yere (30-50 cm) kadar budanmali ve artiklar imha edilmelidir.
3. Meyve bahçelerinde böcek kontorü yapilmali ve kontrol altina alinmali.
4. Meyve bahçeleri iyi drenajli topraklarda kurulmali.
5. Meyve agaçlarinda asiri yesil aksam olusturacak asiri gubreleme ve derin budama gibi uygulamalatdan sakinilmali.
6. Budama alet ve ekipmanlari dezenfekte edilmeli (Hidroklorur=çamasir suyu).
7. Dengeli beslemeye önem göstermeli.
8. Yabanci ot olan Crataegus ile mücadele edilmeli.
Kimyasal mücadele
Hastalik etmenine karsin etkili bir kimyasal mücadele hastaligin ortaya çikmasini etkileyen risk faktörlerine ve hava kosularina baglidir. Meyve bahçelerinde infeksiyonlar çiçekler açtiktan sonra 15 °C' nin üzerindeki sicakliklarda baslamaktadir. Bundan dolayi ilk ilaçlama çiçeklenmeden önce baslanmali ve hava kosullarina ve diger faktörlere bagli olarak ilaçlamaya devam edilebilir. Bakir içeren ilaçlamalardan özellikle gözlerin uçlari gümüs renginde görülmeye baslayinca kaçinilmalidir. Hastalik etmenine karsi bakir terkipli ilaçlar ve antibiyotikler tavsiye edilmektedir.

 

Gymnosporangium sabinae
Armut Memeli Pasi


Hastalık etmeninin genel özellikleri:
- Gymnosporangium sabinae Wint.
- Gymnosporangium globosum (Farl.) Farl.
- Gymnosporangium libocedri (C. Henn.) F. Kern
- Gymnosporangium kernianum Bethel
- Gymnosporangium fuscum R. Hedw. in DC.
- Gymnosporangium nelsonii Arth.
Fungal hastalik etmenleri basta armut olmak üzere ahlat, üvez, elma, aliç ve ayva agaçlarinda hastalik yaptigi görülmektedir. Hastalik etmeni genellikle meyve agaçlarinin yapraklarinda zarari meydana getirir ve yaprak dökülmesine neden olurlar. Bazen yapraktan baska dal ve meyvelerde hastaligin belirtisi görülebilir. Hastalik etmeni tüm yasam döngüsünü iki konukçu üzerinde tamamlar, bunlar ardiç ve armut' dur. Ana konuçusu asil olarak ardiç agaçlari olup, armut, elma gibi diger bitkiler ise ara konukçu olarak görev yapmaktadir.
Fungal etmenin armut ve elma gibi konukçularin yapraklari üzerinde basidiosporlar çimlenir ve haploid misellerini olusturarak gelismesini devam ettirir. Yaprak üzerinde spermagonia' larini olusturur ve böylece fungusun eseyli üreme devresi baslamis olur. Yapragin alt yüzeyi üzerinde spermagoniumlarin tam altinda aecial siskinlikler meydana gelir ve burada aeciosporlar olusur. Burada aecipsorlar bol miktarda ürer ve etrafa dagilir.
Hastalik etmeninin ardiç konukçusunda (Juniperus virginiae) ise olusan bu aesiosporlar tarafindan enfektelenir. Aesisporlar rüzgar ile tasinir ve sonraki baharda ve yaz aylarinda ardiç igne yapraklarini ve aksillari gözlerini infekteler, infektelen yerlerde galler olusmaya baslar. Fungal etmen kis gibi olumsuz kosullari bu gallerde geçirir. Bahar aylarinda, özellikle nemli havalar gallerin sismesine neden olur ve fungusun telial çikinti gallerden disari çikmaya baslar. Burada üretilen teliosporlar sonradan çimlenir ve diger konukçusuna yayilacak olan basidosporlarini üretir ve bu basidiosporlarda Armut ve elma gibi konukçularini infekteler.
Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Armut ve elma gibi konukçularinda hastalik belirtileri yapraklarda görülür ve bunlar yapraklarin üzerinde küçük, kirmizi lekeler olarak görülmeye baslar. Olusan bu lekeler hafifçe sikin bir sekilde görülür ve kabaran yerler üzerinde küçük, siyah noktaciklar meydana gelir. Bunlar epidermis altinda olusan pinidlerdir (spermagonium). Lekenin alt yüzeyinde siskinlikler daha fazladir, bunlar yaklasik 2-3 mm kadardir. Hypertrofi (asiri büyüme) nedeniyle meydana gelen urlar 3-5 mm büyüklügünde olup, renkleri baslangiçta kirmizi daha sonra ise daha koyu bir renk alir. Bu urun üzerinde ise 3-6 mm uzunlugunda beyaz renkli uzantilar görülür. Bu uzantilar inek memesi seklindedir. Dolayisi ile hastalikta ismini buradaki siskinlik ve uzantilardan almaktadir. Yapragin alt yüzeyi üzerinde olusan siskinlikler aecial siskinliklerdir ve burada bol miktarda aeciosporlar olusur.

Hastalik etmeninin ana konukçusu Ardiç (Juniperus virginiae) bitkilerindeki hastalik belirtileri.

Mücadelesi
Kültürel mücadele

1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi.
2. Armut ve elma bahçeleri civarindaki ardiçlari gözden geçirmek ve hastalikli görülen dalar budanmali.
3. Ardiç agaçlarinin bol oldugu yerlerde, özellikle armut bahçesi tesis edilmemeli.
Kimyasal mücadele
Armut agaçlari yaprak açinca %1' lik Bordo bulamaci, Bakiroksit ve Bakiroksiklorit gibi bakirli preparatlar tavsiye edilmektedir.
 

 

Venturia pirina
Kara Leke


Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Venturia pirina Aderh. (anamorph: Fusicladium pyrorum (Lib.) Fuckel) Pear fungal bir hastalik etmen olup, kara leke olarak adlandirilir.Dünyada ekonomik olarak önemli hasaliklardan biridir ve duyarli kültüvarlarda ciddi zararlara neden olmaktadir. Hastalik tüm yönleri ile elma kara leke (Venturia inaequalis) hastaligina benzer ve her iki fungus biyolojik olarak ayni katogoride yer almaktadir. Armut kültüvarlari hastalik etmenine karsi oldukça farkli duyarlilik gösterir, yani bir bölgede dayanikli olan kültüvar diger bir bölgede hassas olabilir.Fungal etmen infekteli dallar üzerinde misel ya da yapraklarda kis gibi olumsuz kosullarini geçirir. Armutlarin yesil aksam ya da meyve infeksiyonlari elma kara leke fungusu ile elmalarin infeksiyonlari için gerekli olan sartlara çok benzemektedir. Fungal etmenin askosporlari ana inokulum kaynagidir. Askosporlar 6 ile 8 haftalik bir peryotta olgunlasmasini tamamlar ve infeksiyonlar ilk olarak baharin çiçek gözleri yesil uç devresindeyken olmaktadir. Yapraklarda kislayan askosporlar yagmurlarin yagmasi ile serbest kalir ve hava akimlariyla yesil aksama ya da meyvelere tasinir. Konidisporlar inokulumun ikincil enfeksiyon kaynaklaridir ve bunlar ya ana infeksiyonlar ile baslatilan lezyonlarda ya da infekteli dallarin püstülleri üzerinde üretilir. Bir çok sekonder infeksiyon gelisme sezonu boyunca ortaya çikar. Hastaligin gelisimi Infeksiyon için gerek duyulan islaklik ve sicakligin uzunlugu bagimlidir. Bu iki faktör önemli bir rol üstelenir. Hatta yaparaklarin islaklik süreleri belirlenerek hastaligin infeksiyonlarinin olup olamyacagina karar verilebilir. Kara leke belirtileri yapraklarda 8 gün ve daha yasli yapraklarda ise 2 ay kadar bir sürede ortaya çikmaktadir. Meyvelerde gençken çok duyarlidir, olgun meyveler ise islaklik süresinin artmasi ile uzun süre duyarli kalabilir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):


Armut kara lekesinin hastalik belirtileri de elma kara leke hastaliginin belirtilerine benzer. Yaprak ve yaprak saplarinda lekeler yuvarlak ve kahverengi lekeler olarak baslar ve sonuçta kadifemsi bir görünüm almaktadirlar. Bu lezyonlar üzerinde konidisporlar üretilir. Daha sonraki sezonda küçük lekeler yapraklarin alt yüzeyinde de görülmektedir. Bunlar geç bahar ve erken yaz zamanlarinda ortaya çikan enfeksiyonlarinin bir sonucudur. Armutlarin yaprak infeksiyonlari elma kara lekesininki kadar yaygin degildir. Kara leke belirtileri meyvenin kaliksisinde ve meyvenin yan taraflari üzerinde meydana gelir. Bu lezyonlar genislerken, baska lekeler ile birlesir ve koyu kahverengi ya da siyah alanlari meydana getirir. Olgun olmayan meyvelerde lekeler küçük yuvarlak ve kadifemsi bir görünümdedir. Daha koyu olmak üzere igne deligi gibi lekeler meyveler üzerinde gelisir. Infekteli meyveler biçimsiz bir sekilde olmaktadir. Armutlarin meyve lekesinde baska, ince dallarda hastaliktan etkilenir. Ilk gelisme sezonlarinda, dallar üzerinde mantarimsi ve kanser benzeri alanlar seklinde hastalik ortaya çikar. Bir sonraki baharda ise hastaligin püstülleri kislanan bu lekeler üzerinde olmaktadir. Bu püstüller her sezon devamli olarak spor (konidi) ürettigi için hastaligin yayilmasinda önemli bir rol üstlenmektedir.
 

Mücadelesi
Kimyasal mücadele

Dormant dönemlerde hastalik ile mücadele için herhangi bir kontrol önlemi yapilmaz. Eger erken uyari sistemi bölgenizde varsa ya da uygulaniyorsa ilgili kisi ve kurumlar ile temasa geçilmeli ve onlara danisilarak mücadele programi uygulanabilir. Büyük ve ticari yetistiricilik yapilan yerlerde infeksiyonun baslama zamanlarinin bilinmesi hastaligin kontrolünde önemli bir etkendir. Çiçeklenme ile meyve olusumu zamanlarinda, yaprak islakliklari ve ortalama sicakliklar gözlenerekde hastaligin infeksiyon zamanlari belirlenebilir. Genel olarak hastalik ile mücadele programinda ilk ilaçlama çiçek gözleri kabardiginda, ikinci ilaçlama rozet devresi yani çiçekler kisa saplari ile ayri ayri görülüce, 3. ilaçlama çiçek taçlarinin %70-80 dökülünce ve 4. ilaçlama hava durumuna bakilarak 10-12 gün araliklar ile yapilabilir.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Bakir Oksiklorür WP 50% (400 g)
Bakir Oksit WP 50% (400 g)
Benomyl WP 50% (60 g)
Bitertanol SC 25% (50 g)
Bordo Bulamaci SIVI (1000+2000 g)
Carbendazim WP 50% (30 g)
Captan WP 50% (150 g)
Chlorothalonil WP 75% (200 g)
Dichlofluanid WP 50% (200 g)
Difenoconazole EC 250 g/l (10 cc)
Dodine WP 65% (100 g)
Dodine WP 500 g/l (80 g)
Fenarimol EC 120 g/l (30 cc)
Maneb WP 80% (300 g)
Penconazole+ Mancozeb WP 2.5+60% (100 g)
Propineb WP 70% (250 g)
Thiram (TMTD) WP/WG 80% (200 g)
Thiophanate Methyl WP (70% 60 g)
Tebuconazole WP 25% (25 g)